Wat kosten ramen?

Запись от:admin Опубликовано:Июл 10,2018

Wat bepaalt de kostprijs van een raam? En hoeveel euro gaat naar ramen als je een nieuwbouw zet?

1. Samenstelling

Een raam bestaat uit drie onderdelen: het kader, de beglazing en het beslag. «Goed voor meer dan 50 % van de prijs», stelt Caelen. En dan kan je nog kiezen voor speciale onderverdelingen of sieronderdelen op het glas.

Aluminium, pvc of hout?

«De materiaalkeuze weegt het zwaarst door op de prijs. De meest voorkomende materialen zijn pvc, hout en aluminium. PVC is het goedkoopst. Hout mag je 10 à 15 % duurder tellen. En een aluminium profiel kost je ongeveer 30 % meer.»

En er zijn nog grote prijsverschillen mogelijk. «Een kader uit aluminium met betere thermische onderbreking kost meer. Ook het lakwerk telt op. De kleur maakt niets uit.»

«Fan van hout? Dan is Europees naaldhout goedkoper dan exotisch hardhout. En pvc-ramen hebben standaard een witte kleur. Wil je een folie met een andere kleur? Dan zal de prijs ook stijgen.»

De algemene regel is: hoe meer kaders, hoe duurder het ramen kopen. «Zo kost een dubbelopendraaiend raam meer dan een vast raam van dezelfde grootte. Want je hebt meer profielen. En daar steekt meer werk in.»

Beglazing

«Het glas vormt vaak het grootste deel van het raam, maar kost meestal minder dan de profielen», gaat Caelen verder. «Het zijn de opties die de prijs bepalen: gelaagd glas, zonwerende functie, glas met bogen, …»

«En thermische isolatie. Met als exponent drievoudige beglazing. Dat is nu eenmaal duurder. Maar het is niet zo dat zo’n ruit 50 % meer kost, omdat er 50 % meer glas in steekt. Bovendien verdien je ook heel wat terug, want je hebt minder stookkosten. Zeker omdat je bij verbouwingen in aanmerking komt voor een premie.»

«Maar ook hier moet je weer naar je project kijken. Woon je in een moderne woning met veel glaspartijen, dan zal je de kost vlugger terugverdienen dan met eentje in landelijke stijl, waar de profielen bijna 40 % van het totaal vormen.»

Beslag en onderverdelingen

Afhankelijk van je type raam, komen er extra handgrepen en sluitingsmechanismen bij kijken. Hier zijn inbraakveiligheid en comfort (luchtdichtheid) factoren die de prijs doen oplopen. «En daar is een verschil van 20 tot 40 euro per raam mogelijk. In een bouw kan dat al snel oplopen tot 700 à 800 euro.»

Zie je ten slotte graag veel vakjes in je ramen? Dan de prijs ook stijgen. Dat vergt extra manuren, en dus ook extra kosten. «Dat is meestal een berekening per vakje.»

2. Directe loonkost

Een tweede grote prijsbepaler is de loonkost. «Hoe meer handwerk, hoe duurder de eindprijs van je raam», vat Caelen ruwweg samen.

«Bij een geautomatiseerde productie maakt deze kost zo’n 15 % uit van de eindprijs. Dat hangt natuurlijk allemaal weer samen met de samenstelling van je ramen.»

3. Plaatsing en transport

Ten slotte heb je nog de plaatsings- en transportkosten. «De transportkost voor één of tien ramen blijft hetzelfde», stelt Caelen.

Wat het plaatsen betreft, rekenen heel wat firma’s per halve dagen. Laat je bijvoorbeeld één of vier ramen plaatsen, dan kost je dat hetzelfde. Om een idee ter krijgen: bij een nieuwbouw is de firma vaak op één dag rond.

10 % van je nieuwbouw

Conclusie: heel wat verschillende factoren, maar vooral de aard van je project, bepalen de prijs per raam. Onmogelijk om hier een exacte prijs op te plakken per eenheid.

Toch ziet Caelen één constante: «In een nieuwbouw maken de ramen gemiddeld ongeveer 10 % uit van het totaalbudget. En dat komt toch heel vaak vrij precies uit.» Bouw je dus voor 250.000 euro, dan zullen je ramen rond de 25.000 euro kosten. Benieuwd wat de andere delen van een nieuwbouw kosten?

Hoeveel vierkante meters aan ramen zitten er gemiddeld in zo’n nieuwbouwwoning? «Dat is moeilijk om af te lijnen. Zo kan je in een rijhuis wonen of een moderne open bebouwing met een volledige glazen achtergevel. Laten we zeggen dat het gemiddelde rond zo’n 20 vierkante meter ligt, gezien het groeiende aantal halfopen bebouwingen en rijwoningen.»


admin

Нет описания. Пожалуйста, обновите свой профиль.

ОТВЕТИТЬ

  Апрель 2019
  Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
  « Ноя    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930